एंटीऑक्सीडेंट से भरपूर खाद्य पदार्थ :
Kidney beans-All kinds of beans – black, pinto, red and kidney beans are high-octane sources of antioxidants. Beans are also rich in muscle-boosting protein, have no cholesterol and little fat. Combing them with grains helps in making a complete protein meal.
Raisins-If you’re looking to load up on antioxidants, have a handful of raisins. Dark raisins are packed with anthocyanins that give you an energy boost. Sprinkle them on your breakfast oats, add them in a salad or blend some with your smoothie.
जौ - जौ एक प्राचीन अनाज है जो फिर से और अच्छे कारण से ट्रेंड कर रहा है। जौ अपने शक्तिशाली एंटीऑक्सीडेंट गुणों के लिए जाना जाता है, जो व्यक्ति को भीतर से मजबूत बनाता है। इसके अलावा, यह पाया गया है कि जब जौ जैसे अनाज को भिगोया जाता है और यह अंकुरित हो जाता है तो एंटीऑक्सीडेंट का स्तर बढ़ जाता है।
Tomatoes-Juicy tomatoes are packed with three types of antioxidants – Lycopene (that gives tomato its bright red colour), Vitamin C and Vitamin A. Vitamin C is one of the most potent kinds of antioxidants that you can derive from fruits and vegetables. The lycopene in tomatoes is best absorbed when they are cooked.